A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму Чернігівської селищної ради
Бердянського району Запорізької області

Історико - культурний комплекс “Менонітська садиба” 

Дата: 12.11.2021 13:38
Кількість переглядів: 145

Місцевий краєзнавець Єременко Микола Миколайович, автор книг про наш край “Край шляху Муравського”, “На шляху Муравському”, “Чернігівка пам’ятає”,, “Українська голгофа”, “Атакує Покришкін”, “Солдати Перемоги”, “Мир усім!” поєднує свої краєзнавчі знання та дослідження з новим напрямком підприємницької діяльності для нашого району: “зелений” або сільський туризм. У селі Богданівка в 2008 році він придбав колишній будинок менонітів 1848 року побудови, за адресою Миру №41, в якому проживала сім'я Рябушко Олександра Михайловича, і обладнав музей періоду існування Молочної колонії.

У 2011 році музей перенесений до села Владівка, за адресою вулиця Миру №38 квартира №1. Будівля застрахована польською общиною у 1836 році. Історико - культурний комплекс “Менонітська садиба” представляє собою менонітський будинок, побудований на початку ХІХ століття і збережений в оригіналі разом з басейном для дощової води та кількома господарськими спорудами. Експонуються тут кам'яні знаряддя праці, вироби з каменю, аутентичні меблі, сільськогосподарський інвентар, речі домашнього вжитку. Великий інтерес викликає зібрання сільськогосподарського інвентарю - ручний та для кінної тяги, що виготовлялася на фабриках менонітів і використовувалася під час сільськогосподарських робіт. Крім того зібрана колекція черепиці (близько 100 видів), цегли, кам’яних корит, межового каміння та інше. Місцевий краєзнавець, історик, художник Володимир Ілліч Лях написав кілька історичних картин менонітської тематики для експозиції музею, в тому числі портрети Йогана Корніса та Ісаака Нейфельда.

У 2009 році історико - культурний комплекс “Менонітська садиба” внесений до мультимедійної бази даних Запорізького туристично - інформаційного центру, а також він входить до існуючих туристичних маршрутів Чернігівського району, які здійснює Запорізьке товариство “Агенство подорожей “Інтурист”. Цей музей є об'єктом міжнародного туризму, куди приїздять меноніти з Сполучених Штатів Америки, Канади, Німеччини, Бразилії, Аргентини та інших країн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора