A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму Чернігівської селищної ради
Бердянського району Запорізької області

Храм Архістратига Михаїла

Дата: 12.11.2021 12:59
Кількість переглядів: 64

Храм Архістратига Михаїла у селі Верхній Токмак закладений у 1850 році, збудований в середині XIX століття, входить до 8 культових споруд, які збережені в Запорізькій області і є єдиним, що збереглася у Чернігівській громаді.

В «Таврической епархии», виданій у 1887 році, говориться про те, що церква освячена у грудні 1863 року. З 1987 року споруда є пам’яткою архітектури місцевого значення. Внесена до «Словника пам’яток містобудування та архітектури Запорізької області» за №625.

Розташована церква на високому пагорбі на краю села Верхній Токмак, на правому скалистому березі річки Молочної, навколо якого росте штучний мішаний ліс.

З історією цієї святині пов’язані багато цікавих історій та легенд. Наприкінці 50-х років ХХ століття, безпосередньо перед закриттям храму, священиком був отець Димитрій, у майбутньому білгородський старець архімандрит Серафим (Тяпочкін).4 жовтня 2008 року поруч з Храмом відкритий Свято-Михайлівський жіночий монастир - перший у Бердянській єпархії.

Ми щиро запрошуємо Вас до Храму Архістратига Божого Михаїла, щоб ви мали змогу полюбуватися іконами художників Сергія та Ірини Паламар, місцевого художника Володимира Романовича Горобея, фресками початку ХХ століття, на якусь мить відчути кришталеве повітря, почуття польоту і дивного піднесення. Ви ніколи не будете жалкувати про даремно витрачений час.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора