A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму Чернігівської селищної ради
Бердянського району Запорізької області

Менонітські плантажі

Дата: 12.11.2021 11:20
Кількість переглядів: 68

Плантажі, насаджені менонітами у ХІХ столітті, на сьогодні збереглися поблизу сіл Квіткове, Розівка та Панфілівка. Слово “плантаж” походить від німецького слова “плантаже”, що означає плантації, так меноніти називали штучні лісопосадки, які насаджували скрізь для захисту від частих у Приазовських степах вітрів, чи просто для краси та душевного відпочинку. Кожен господар мав у загальному плантажі свій наділ, який доглядав і користувався дровами під час санітарних чисток. Наділи обсаджували ягідними лісовими культурами, квітами (трояндами, тюльпанами, конвалією) та лікарськими рослинами. Дерева висаджувалися рівними алеями. Склад дерев був різноманітний: дуб, липа, ясен, берест, дика груша, слива. Висаджувалися кущі: глід, шипшина, терен, бузина, скумпія. Як згадував житель села Розівка Григорій Григорович Токмань: “наділи позначались трафаретами з прізвищами господарів. Сторожів не було. Кожен господар сам доглядав свій наділ, одержуючи як естетичну, так і матеріальну користь.” З часом плантаж став самостійним рукотворним природним комплексом зі своїм мікрокліматом, рослинним та тваринним світом.

З чотирьох плантажів, які збереглися у районі найбільш унікальним та привабливим є Розівський плантаж. Він розміщений на східній околиці села Розівка, як невеликий лісовий масив. Насаджений плантаж менонітами у середині ХІХ століття з метою захисту поселення Руднервейде від східних вітрів, які часто бувають у цій місцевості.

Нині алеї плантажу поступово заростають. У підліску переважають дикоростучі види рослин. Не дивлячись на це, плантаж вражає своїм видовим різноманіттям. До вищевказаних видів рослин додалися: клен ясенелистий, лох сріблястий, акація біла, гледичія, акація жовта, бузина чорна, грабельки звичайні, підмаренник чіпкий, полин австралійський і гіркий, велика кількість злакових. Є гриби, в тому числі їстівні (печериця), поширилися мохи і лишайники. Разом із рослинним світом поступово змінювався і тваринний. Збільшилося видове різноманіття комах, птахів, гризунів, зустрічаються зайці та лисиці. Серед птахів: вівсянки, славки, солов'ї, куріпки, горлиці, сороки, горобці, шпаки, синиці, дятли, сова вухата, снігур та інші. 
Плантаж користується великою популярністю у жителів району як чудова зона відпочинку. Особливо всіх приваблює могутній дуб. Зі слів колишнього голови Просторівської сільської ради Тараса Григоровича Токманя, який народився і виріс у селі Розівка, цей велетень має славетну історію, бо багато бачив на своєму віку, адже йому не менше 150 років і він є одним з найстаріших дерев нашого району. Плантаж з 28 травня 1980 року має статус ботанічного заказника місцевого значення. Площа природоохоронної території становить 0,5 гектара.

Вздовж притоки річки Юшанли, широкою степовою балкою з пологими берегами та схилами, за селом Квіткове знаходиться неширока штучна лісосмуга (плантаж), яка має статус ботанічного заказника місцевого значення з 28 травня 1980 року. Площа природоохоронної території становить 0,3 гектари. Під охороною знаходиться глід та інші лікарські рослини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора