A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму Чернігівської селищної ради
Бердянського району Запорізької області

Менонітський будинок (с. Розівка)

Дата: 12.11.2021 10:53
Кількість переглядів: 57

У селі Розівка, по вулиці Медовій № 30 знаходиться будинок німця-меноніта. Побудований у 1902 році. Це одноповерхова цегляна будівля із двосхилим дахом під черепицею. На тимпані (фронтоні) три фігурні віконця ( розмір 10 х 17.5 м.). Стіни прямі, завершуються геометричним карнизом.

У 1941 році власника будинку було депортовано. Будинки німців – менонітів крім того, що виділяються архітектурним оздобленням, були дуже практичними для проживання. Підлога в коридорах та підсобних приміщеннях була викладена цеглою. Житлові приміщення були об’єднані переходом із господарськими. Так, як у той час зими були сніжними, господар міг поратись біля худоби не виходячи на вулицю. Сіно знаходилось на горищі, куди вів прохід, колодязь із водою також знаходився всередині господарського приміщення. У жилому приміщенні , із центрального коридору можна було пройти до підвалу.

Також в коридорі розміщені окремо одна від одної декілька двокімнатних «квартир» з автономним опаленням ( по типу малосімейного будинку). Господарі проживали з дорослими дітьми та їх сім’ями поки ті не будували собі окреме житло. Житло опалювалося дровами, тому на горищі була споруджена дерев’яна коптильна камера. Це один з показників дбайливості у господарстві німців – менонітів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора