A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму Чернігівської селищної ради
Бердянського району Запорізької області

Залишки церкви Покрови Пресвятої Богородиці

Дата: 11.11.2021 16:38
Кількість переглядів: 51

У с. Низяне першу церкву збудували 1887 року на центральній вулиці. Це була церква в ім'я Святителя Миколая Чудотворця.

З огляду на швидке зростання кількості населення села, жителі південної частини вирішили збудувати храм. Дозвіл на будівництво отримали в 1895 році, а закінчили будівництво храму та освятили його 14 жовтня 1898 року на честь Покрови Божої Матері. Парафіянами церкви, крім жителів села, були й жителі села Бегим Чокрак ( Степове ).

У період більшовицького терору релігійна громада і священнослужителі зазнали гонінь та репресій.

У1932 році було знято церковні дзвони, 1934 року — заборонено служіння в храмі, а в 1935 році було знято куполи та хрести, і в церкві облаштували клуб. У період нацистської окупації служіння в храмі відновили, і люди мали змогу справляти релігійні потреби аж до закриття церкви в 1961 році. Священником церкви у 1942 - 1945 рр. служив благочинний 9-го округу Дніпропетровської єпархії протоієрей Ілля Зубков.

Приміщення церкви надалі використовували як склад місцевого колгоспу.

У 1985 році за наказом райкому партії приміщення церкви підірвали, ламали тракторами, але Бог не дав варварам знищити храм до кінця.

І сьогодні залишки церкви Покрови Пресвятої Богородиці нагадують нам свавілля, дикість, жорстокість радянської тоталітарної системи.

Якщо ви бажаєте відвідати вподобане місце, зверніться до вказівника на мапі:


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора