A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму Чернігівської селищної ради
Бердянського району Запорізької області

З днем художника !!!

Дата: 10.10.2021 10:59
Кількість переглядів: 227

Указом Президента України від 9 жовтня 1998 року № 1132/98 встановлено свято «День художника». Митці – люди не зовсім звичайні. Їх кругозір відрізняється від сприйняття оточуючого іншими людьми. Завдяки цьому ми маємо змогу одержати у спадок надзвичайні, витончені витвори мистецтва.

Кожна епоха мала своїх геніїв, які відкрили напрями в  художньому мистецтві: бароко, класицизм, романтизм, реалізм, модернізм, авангардизм та інші. Багато з них одержали визнання вже після смерті, багато творів втрачено безповоротно. Але ті, які дійшли до сучасників, вражають око неповторністю та красою.

Талановитими, самобутніми  художниками є і уродженці нашої громади:

Бережний Микола Петрович (15.03.1928–22.10.2005). Написав ікони «Матір Божа та Ісус Христос на руках», «Святий Миколай Чудотворець», ікони апостолів та архангелів, пейзажі з куточками центральної частини Чернігівки. Роботи є у церквах громади та Чернігівському історичному музеї. У 1996 році картина М.П.Бережного “Куточок Чернігівки” була подарована міській раді міста Запоріжжя.

    У 1996 році Миколі Петровичу присвоєно звання «Самодіяльний художник України».

    Геращенко Валентин Васильович (04.06.1926–17.11.2004). На його картинах – чернігівські пейзажі, портрети земляків, натюрморти, історична тематика.

     Горобей Володимир Романович (14.05.1930–14.06.2015) малювати почав з 5-ти років. Перший директор Чернігівського районного краєзнавчого музею. Написав понад 60 ікон для Чернігівського Храму Різдва Пресвятої Богородиці, ікони для Верхньотокмацького Храму Архистратига Михаїла, Новополтавського Храму Миколи Чудотворця. Автор панно «Шевченко на березі Дніпра» розміром 5 на 2 метри для будинку культури села Григорівка, Пологівського району та ще багатьох картин. Особливим успіхом у земляків користувалася картина «Портрет матері».

     Горобей Олександр Романович (18.08.1936–27.02.2007). Важко навіть перелічити скільки картин написав художник. Художник залишив свої розписи на стінах центральної бібліотеки, з першого по п’ятий поверх під’їзду будинку, в якому проживав, інших адміністративних закладах. Багато чудових картин подарував рідним і друзям. Пейзажі Чернігівки присвячені Сисикулацькій частині де виріс художник. Олександр Романович автор герба Чернігівки (1998).

     У 1996 році Олександру Романовичу було присвоєно звання «Самодіяльний художник України».

     Горобей Віктор Романович (05.08.1933–24.02.2006). Працював оформлювачем, малював плакати, писав гарним шрифтом.

     Литвиненко Анатолій Федорович (06.05.1931–24.03.2005). Написав багато картин, які дарував друзям, знайомим, родичам. Деякі знаходяться в історичному музеї. У його творчому доробку переважала місцева тематика, де він розповідав пензлем і фарбами про труд односельчан зображав різні події і періоди життя селища.

     У 1996 році було присвоєно звання «Самодіяльний художник України».

       Лях Володимир Ілліч (10.12.1936–29.05.2015). Різностороннє талановита людина. Написав багато картин різноманітної тематики. Повністю оформив авторську книгу «Гомін століть» (із історії села Владівка). Картини із військової тематики знаходяться в Чернігівському історичному музеї.

       Сердечна Любов Павлівна (28.04.1939–грудень 2015). Малювала багато квітів і дарувала однокласникам, особливо гарно вдавалися портрети.

       Мащенко Віктор Григорович народився 31 липня 1940 року. Написав багато картин на різну тематику: природа, портрети, ікони. Чудовий портрет художника Литвиненка А.Ф. подарував Чернігівському історичному музею. Віктор Григорович – автор герба Чернігівського району (2004).

        Мазухін Микола Григорович народився 03 червня 1946 року. Малювати почав з дитинства, спочатку олівцями, потім фарбами. В Чернігівському історичному музеї містяться картини, подаровані художником: «Портрет Т.Г. Шевченка», «Т.Г.Шевченко у засланні», «Юний Шевченко», «Буря біля острова Барса – Кельмес»,  «Казахський аул на півострові Мангишлак» та інші.

        Мормиль Володимир Володимирович народився 15 червня 1971 року.

        У 1996 році було присвоєно звання «Самодіяльний художник України».

Серед наших земляків є майстер пензля, член Запорізької організації Національної Спілки художників України, «заслужений художник України» Анатолій Якович Якимець, який родом із села Новосеменівка (нині Новоказанкувате). Живописне обдарування його має філософсько-реалістичну природу. Тема української історії й національної культурної спадщини проходить крізь усе його творче життя, тому і свій дипломний проект він готував на базі Запорізького музею українського козацтва, щорічно приймає участь у Всеукраїнському пленері художників «Хортиця крізь віки». А.Я. Якимець автор мозаїчних панно та настінних розписів у екстер’єрах та інтер’єрах громадських споруд, постійно виставляється портретами сучасників і сучасниць у національних українських костюмах, запорозьких козаків та натюрмортами на обласних і Всеукраїнських виставках. Його станкові твори знаходяться у Міністерстві культури України, приватних колекціях Канади, Німеччини, Польщі.

         Список талановитих художників нашої громади зайняв би ще багато аркушів.

          Вітаємо талановитих митців нашої громади зі святом, бажаємо творчого натхнення та нових досягнень.

   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора