A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму Чернігівської селищної ради
Бердянського району Запорізької області

А ЩО ВИ ЗНАЄТЕ Про скіфів?

Дата: 14.06.2020 11:39
Кількість переглядів: 296

ДРУЗІ, А ЩО ВИ ЗНАЄТЕ Про скіфів? Напевно, трохи, як і я)) І зовсім даремно, адже це наша земля, наша історія, наше коріння, що дають нам відчуття сили і гідності.

Ми звикли пишатися історією козацтва, але ж їй близько 300 років всього, тоді як перші згадки про скіфської культури датуються 7 століттям до нашої ери, а сама культура відноситься до раннього залізного віку.
Ви собі це уявляєте?
Скіфи стояли біля витоків різних народів, регулювали міжнародні відносини між країнами Європи та Азії, Скандинавії і Півднем.

Їх впливом наповнені різні культури, їх технології були відомі далеко, їх Боги і Богині проникли в давньогрецькі міфи. Вид і майстерність скіфських воїнів увійшли в легенди .. Народ, який усвідомлює свої найглибші коріння, наповнюється Перевагою. І це Гідність впливає на його менталітет, на його стратегії, зчитується іншими народами як повага. Втрачати таку цінність недозволено. І як здорово, що в Україні є ентузіасти, справжні сини і дочки Скіфії, що займаються реконструкцією та популяризацією культури скіфів.

Я безмежно вдячна Хранителю тутешніх місць, археологу і спелеологу СергейМелешко, керівнику театру реконструкції скіфської культури, за його безмежну любов до нашої історії, за його ентузіазм і колоритність. Його розповіді можна слухати нескінченно. Під них летиш за багато тисячоліть тому, чуєш дзвін акінак, тупіт копит «монголок», свист стріл і бойові кличі!
Разом з сином, СвятославМелешко, він створив «Майстерню Мелешко», де своїми руками вони виготовляють приголомшливі деталі одягу, начиння і військової амуніції, строго дотримуючись історичні деталі. І ви знаєте, одна справа - розглядати в краєзнавчому музеї ескізи і муляжі, а зовсім інша - своїми очима бачити живе втілення блакитнооких мужніх скіфів поруч з собою! Розкриваються плечі, розправляються крила, коли стоїш на височини, в етнічної красі, а в ясному небі над тобою пролітає орел ...
Безмірно вам вдячна, Сергій і Святослав, а також інші члени вашого театру. Те, чим ви займаєтеся, - безцінне! Я глибоко переконана, що кожен, хто вважає себе українцем, просто зобов'язаний побувати в цих чудових степах Запорізької області, Чернігівського району, с. Салтичія.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора