A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму Чернігівської селищної ради
Бердянського району Запорізької області

Велетні духу Запорізької Січі

Дата: 12.10.2020 13:43
Кількість переглядів: 160

14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника України. Усі ці свята дуже взаємопов’язані  і виникали послідовно.

14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем». Це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні.

Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

Відомий український етнограф Олекса Воропай писав, що після зруйнування Катериною ІІ Запорозької Січі, козаки, ідучи за Дунай, несли з собою ікону Покрови Пресвятої Богородиці.

День захисника України – наймолодше із трьох свят, які українці відзначають 14 жовтня. 

В цей день ми вшановуємо всіх тих, хто продовжує боротися за нашу свободу й висловлюємо щиру вдячність та пошану тим, хто без вагань поклав своє життя за світле майбутнє України, чиї героїчні дії, мужність та самовідданість стають прикладом для майбутніх поколінь.

Прийміть найщиріші вітання із Днем Захисника України, святом Покрови Пресвятої Богородиці та Днем Українського козацтва!

В цей святковий день щиро бажаємо, аби Пресвята Богородиця оберігала усіх нас, Україну, берегла життя наших захисників. Зичимо всім міцного козацького здоров’я, миру, невичерпної енергії, віри незламної волі до перемоги та патріотизму, який допоможе долати будь-які перешкоди!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора