A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму Чернігівської селищної ради
Бердянського району Запорізької області

Виставка до 180 річниці від дня народження Марка Кропивницького

Дата: 22.05.2020 10:11
Кількість переглядів: 154

До 180 річниці від дня народження Марка Кропивницького в Чернігівській районній центральній бібліотеці оформлено тематичну полицю історія одного портрету «Марко Кропивницький – український діяч театру».

В 1840 році народився Марко Лукич Кропивницький, український драматург, актор, режисер, композитор, один із засновників українського професійного театру. Найвідоміші драматичні твори: «Дай серцю волю, заведе в неволю» (1873), «Глитай, або ж Павук» (1882), «Доки сонце зійде, роса очі виїсть» (1903), «Дві сім'ї» (1895). Загалом написав понад 40 п'єс. Як режисер тяжів до синтезу слова, музики, пісні й танцю, започаткувавши традиції української класичної музично-драматичної вистави. Театр Кропивницького зумів стати у ряд кращих національних у Європі.

Його колектив з успіхом гастролював Україною, Росією, Австро-Угорщиною, а також давав вистави у Варшаві, Мінську, Вільнюсі та Тбілісі. Зіграв більше як 500 ролей у творах українського, російського й західноєвропейського репертуару. У нього вчилися видатні діячі театрального мистецтва, зокрема Микола Садовський, Панас Саксаганський, Софія Тобілевич. Марко Кропивницький часто поступався своїм гонораром, приймав у себе діячів культури та дозволяв їм жити на своєму хуторі «Затишок». З ім’ям Кропивницького пов’язане перше прилюдне виконання присвяченої йому композитором Данилом Крижанівським пісні на слова Т. Г. Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий», це відбулося в Одесі 1892 року на вечорі пам’яті Кобзаря.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора