A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму Чернігівської селищної ради
Бердянського району Запорізької області

До Дня Європи

Дата: 15.05.2020 10:04
Кількість переглядів: 157

День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

Рішення щодо відзначення 9 травня Дня Європи в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. До 1997 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість та носило обмежений характер.

У 1997-1998 роках до святкування Дня Європи залучилися держави-кандидати на вступ до ЄС. У цих країнах святкування набуло певного політичного забарвлення і було спрямоване на формування громадської думки стосовно підтримки вступу до Євросоюзу.

Вже тринадцять років поспіль в Україні, відповідно до Указу Президента України від 19 квітня 2003 року №339/2003 "Про День Європи" у 3-тю суботу травня відзначається День Європи.

Вперше в Україні відзначили День Європи у 2003 році.

Цей день, на відміну від міжнародних днів, запроваджених ООН та ЮНЕСКО, або державних і релігійних свят, не покликаний захищати когось від чогось або вшановувати чиюсь пам'ять.

День Європи починався в Україні як день, коли іноземці з європейських спільнот, які мешкають або тимчасово перебувають в України, розповідали про життя у Європі, про історію та культуру інших держав. Ясна річ, у 2020 році через пандемію коронавірусу та карантин День Європи не буде таким гучним та людним, як раніше. 

Для України, як для держави, що з самого початку свого існування була "вписана" у євразійський континент та у європейську геополітичну площину, це знаковий день. Він є приводом, аби засвідчити прагнення України існувати у мирі та розвивати свою силу нарівні з країнами об’єднаної Європи.

У Чернігівській районній бібліотеці для дітей організовано тематичну виставку.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора